Tacton

Digitalisering av Klimatberäkningar: Tacton integrerar SimaPro i CPQ lösning

Tacton, en ledande leverantör av konfigurations-, pris- och offertlösningar (CPQ) för tillverkare, har lanserat sin senaste innovation – Environmental Footprint Configuration. Produkten är resultatet av ett samarbete mellan Tacton, Miljögiraff och PRé Sustainability. Tacton siktar på att förändra tillverkningsbranschen genom att ge företag och deras kunder möjlighet att fatta informerade beslut som stämmer överens med hållbarhetsmål.

Tacton uppfattar ökande efterfrågan på klimatberäkningar tidigt i säljprocessen

Många av Tactons kunder är tillverkande företag. I och med ökad press från lagstiftning och deras kunder önskar företagen kunna göra klimatberäkningar tidigt i säljprocesser, redan i offertskrivning. Tacton såg en möjlighet att integrera en LCA-mjukvara i deras CPQ-lösning, uppdraget föll på SimaPro.

Automatiserade beräkningar med hjälp av SimaPro

I samarbete med PRé Sustainability och Miljögiraff har Tacton utvecklat konfigurerbara modeller i SimaPro. Dessa modeller, kopplade genom en API-lösning, har sömlöst integrerats in i Tactons CPQ-gränssnitt och ekosystem. Det gör att LCA beräkningarna sker automatiskt och live, utan inblandning av externa LCA experter. Med LCA-data och Environmental Footprint Configuration stöttar Tacton tillverkare med utsläppsdata som omfattar Scope 1, 2 och 3-utsläpp. Detta gör det möjligt för dem att kvantifiera och optimera miljöpåverkan av sina produkter under hela produktens livscykel. Från materialval och energiförbrukning under användning till transport och avveckling.

   

Lyckat pilotprojekt med hissar

För att visa på lösningens potential att utföra live-beräkningar av ekonomiska parametrar och miljöresultat för komplexa produkter gjordes ett pilotprojekt baserat på en fiktiv kund till Tacton. Prototypen illustrerar hur lösningen kan användas i kundens säljprocess. Hissar valdes som exempelprodukt då de är komplexa produkter där varje hiss som säljs behöver konfigureras enligt varje ny slutkunds specifikationer.

Genom nära samarbete mellan Tacton, PRé Sustainability och Miljögiraff användes Miljögiraffs expertis inom LCA-modellering av hissar för att bygga upp en hiss-modell i SimaPro Online Platform. Denna modell sammanlänkades och byggdes upp parallellt med modellen för det fiktiva hiss-företaget i Tactons CPQ-verktyg.

Resultatet blev en fungerande prototyp i Tactons CPQ-verktyg med en fullt konfigurerbar hiss där man med ett knapptryck kan räkna fram LCA-resultat för en kund-specifik hiss.

 

Lösningen är den första av sitt slag men både Tacton, Miljögiraff och PRé sustainability tror att automatisering och digitalisering av klimatdata är framtiden. Genom SimaPro’s robusthet och möjlighet att integreras i olika affärssystem kan vi agera mer framåtdrivande för hållbar utveckling.

 

Tacton är den ledande CPQ (Configure, Price, Quote) SaaS-partnern för automatisering av design till försäljning för industriella tillverkare.

Är ni intresserade av att digitalisera och automatisera er klimatdata?

Vill ni veta mer om hur ni kan använda SimaPro som beräkningsmotor och integrera det i era digitala lösningar så ska du höra av dig till sales@simapro.se.

Det finns många möjliga vägar framåt för uppskalning och digitalisering av hållbarhetsdata kopplat till produkter och tjänster.

Ange din avtalsnyckel

Saknar du en avtalsnyckel? Kontakta oss

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.